Most megmondjuk

Véleménynyilvánító blog a hazai politikáról, közéletről, bulvárról - és még ami jön.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Testvérblog

2848500-resume-des-fleurs-a-fond-blanc-avec-de-nombreuses-feuilles.jpg

Blogajánló

abstract-plants.jpg

citrom.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Államilag megtervezett hittan, vagy erkölcstan - melyikre fogékonyabb a gyereked?

2013.08.21. 12:55 :: Bandi bá'

 

  Szeptembertől - egyenlőre heti egy órában - kötelező lesz a hittan vagy az erkölcstan elsajátítása az iskolákban, a testnevelésórán pedig relaxálniuk is kell majd a diákoknak. Eddig úgy fest a dolog, hogy az elsősök (vagy inkább a szüleik) 52 százaléka a hittant, 48 százaléka az erkölcstant választotta kötelező tantárgyául. Erkölcstant az ötödikesek 58, hittant pedig 42 százalékuk fog majd tanulni, és tanév közben már nincs lehetőség váltani: ha a következő tanévben változtatni kívánnak rajta, akkor ezt a szándékot május 20-ig írásban kell majd jelezni az igazgatónak.

  Azért őszintén érdekel, hogyan fog ez az egész zajlani? Mint az egy korábbi erkölcstan órán már kiderült, a diákok leginkább játékos formában tanulják ezt a tárgyat, például a nő és a férfi közötti különbségről. 

  Azt azonban még senki nem magyarázta el, miért van szükség ennyi töltelék-tantárgyra? (Mivel ezeken kívül lesz még dráma, tánc és népismeret oktatás is). Nem volna vajon ésszerűbb, ha az egyre inkább felgyorsult és rohamos tempóban digitalizálódó világunkban az idegen nyelvet, az informatikát és egyéb reáltárgyak óraszámait növelnék? Szép dolog a tánc és a hit ismerete is, de önállóan választható szakkörökben megtartani sokkal több értelme volna.

  Miért nem lehet, hogy a hittan a nem egyházi iskolákban továbbra is csak választható tantárgy maradjon? Félek, hogy ez leginkább egy ugyanolyan hangzatos nevű agymosás, vagy ha úgy tetszik ideológiai tárgy, mint annak idején az egyetemeken a tudományos szocializmus volt (az idősebbek még bizonyára emlékeznek rá), csak most annyival rosszabb a dolog, hogy itt biztosra mennek és elég korán kezdik, mert már a 6 éves gyerekekre is ráerőszakolják. Arról már nem is beszélve, hogy az erkölcsöt nem tanítani kell, erkölcsből egyszerűen példát kell mutatni, ami már évek óta nem nagyon megy. Éppen ezért igen komikus, hogy a jelenlegi társadalmi-politikai-ideológiai (és még sok mindent ide lehetne sorolni) rendszerben a gyerekek és fiatalok erkölcsi oktatásást látják szükségesnek azok, akikben ennek sokszor a szikrája sem fedezhető fel. Hogy fog tehát ez lezajlani?

  Kedves gyerekek!

  A mai erkölcstanóra lényege az lesz, hogy meg kell tanulnotok a becsületes, szerény és előzékeny életmód alapjait. Az erről szóló döntést olyan emberek hozták meg, akik vak komondorral verik el az asszonyt, dinnyekartelleznek, állami szinten uzsoráznak, adóforintokból építenek maguknak stadiont, félmilliós Louis Vutton táskában hordják a sz@ros pelenkát mert megtehetik, elherdálják a nyugdíjvagyont és bőszen komcsiznak, miközben ők voltak a múlt rendszer legnagyobb seggnyalói. Állami pénzen járnak a Kanári-szigetekre konferenciának álcázott nyaralásra, magukra szabják a választási rendszert, és zászlólengetős békemenetet szerveznek maguk mellett, mint bizonyos banánköztársaságokban szokás. Szóval lehet, hogy ez így furcsa a számotokra, de ez van.

  Ne mondja senki, hogy ez csak nekem furcsa így...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mostmegmondjuk.blog.hu/api/trackback/id/tr805469408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.21. 13:16:23

Az erkölcstan egyetlen célja: ne mondhassák az ateista aktivisták, hogy kötelező a hittan.
süti beállítások módosítása