Most megmondjuk

Véleménynyilvánító blog a hazai politikáról, közéletről, bulvárról - és még ami jön.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Testvérblog

2848500-resume-des-fleurs-a-fond-blanc-avec-de-nombreuses-feuilles.jpg

Blogajánló

abstract-plants.jpg

citrom.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Apa, kezdődik! Matolcsy hozzálátott az MNB kiürítéséhez

2013.04.04. 17:50 :: Bandi bá'

  Igaz ugyan hogy egy teljes hónapnyi késéssel, de miniszterelnökünk hű szárnysegédje, az ország számmágusa végül csak belekezdett abba a munkába, amiért tulajdonképpen eltartják a mi pénzünkből. Hozzálátott a Magyar Nemzeti Bank pénzének kitalicskázásához. Természetesen ez csupán azoknak szolgál meglepetéssel, akik az utóbbi három évet egy magánzárkában töltötték, mert aki csak egyszer is beleszagolt a gazdasági hírekbe a választások óta, azt tudja jól, hogy az IMF-el való "húzd meg ereszd meg" ritmusára eljárt pávatánc is csak azt a célt szolgálta, hogy a fényességes vezérünk a kenyér mellé némi cirkuszt is adjon a fülkeforradalmárjainak, nehogy csökkenjen az egy szuszra eldarált "nemleszünkgyarmat!" hevület, de maguk közt semmi mást nem csináltak, csak kangörcsbe merevedve vágták a centit Simor menesztésének napjáig.

  És lőn; érkezik a hír a délelőtt tizenegy órakor megtartott sajtótájékoztatón, miszerint a legnagyobb pénzügyi zsenink, az újból csúcsra járatott államadósság gáncs nélküli lovagja csökkenti a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékait. Nyilván túl nagy a nyomás odabent, ajtónak feszülnek a bankóhegyek. Nem is értem, miért kellett erre egy teljes hónapot várni? Vezérünk helyében és bizony alaposan elgondolkodnék azon, hogy miféle jómunkásember ez a Gyuri? Már egy teljes hónapja melegíti a popójával a bársonyszéket, és csak most lát ehhez hozzá, amikor erre készülünk 25 éve bammeg? De a türelem nagy erény, és megtudtuk, hogy a kormánnyal való egyeztetés után a volt nagyfőnök Orbán Viktornak, akihez nyilván semmiféle szál nem köti az MNB független elnökét, 3 milliárd eurót nyújt át, látványos pávatáncok megrendezésére. Igaz, ebből az ország megúszhatná a következő egy-két megszorítást, de ugye kicsire nem adunk, és amúgy is, majd megmondjuk hogy emútnyócév... Vagyis bejött, amire Európa várt - vagy inkább tartott tőle - Matolcsy bősz talicskázásba kezdett, ami nyilván már a választási célokat is szolgálja.

  Matolcsy a vállalkozásoknak szeretne bőséges hiteleket nyújtani az MNB pénzéből, ahogy hallottuk, három hónapra és korlátozott mértékben, nulla százalékos kamattal. Ez szép. Csakhogy... nyújtsa a kezét az, aki tud egy olyan mikro, vagy kisvállalkozás típust mondani (a kuplerájon kívül), ahol a befektetés megtérül három hónap alatt, és máris lehet visszafizetni a mullszázalékos kamatú hitelt. Az ilyen hitel maximum áthidaló megoldáshoz jó, vagy még inkább arra, hogy betegyék ezt a pénzt kamatozni valahová három hónapra, zsebre vágják a különbözetet, a többit pedig visszafizessék. Azt már mindenkinek szabja meg a saját fantáziája, kik azok, akik így majd hozzájuthatnak ehhez a hitelhez...

  Azt persze akár dicséretesnek is lehetne nevezni, hogy három év után végre legalább próbálnak lépni valamit a növekedés érdekében, de sajnos túl sokáig vakaróztak. Bár Matolcsy már 2010 végén benyújtott egy növekedési tervezetet, de azt cirka másfél évre jegelték, mert fontosabb volt a választási törvény kiagyalása, a földosztogatás, a nyugdíjpénzek elsíbolása, meg ezer más dolog, például Simicska is követelőzött. Mostanra pedig az unortodox harciassággal sikerült elriasztani még a korábbi üzleti partnereket is, az újak pedig messze elkerülnek minket. A hazai vállalkozások számára pedig ez már édeskevés, hiszen ki az, aki egyáltalán merészel még hitelt manapság felvenni?

  Ó, és egy apró adalék a végére, amire talán már senki nem is emlékszik:

  "A jegybanki arany és devizatartalék a magyar gazdaság külső stabilitása védelmének eszköze, és mint azt a neve is mondja tartalék, tehát nem használható fel fejlesztési, vagy államadósság-csökkentési célokra."

  Matolcsy György - 2013. február 28.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mostmegmondjuk.blog.hu/api/trackback/id/tr765195676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása