Most megmondjuk

Véleménynyilvánító blog a hazai politikáról, közéletről, bulvárról - és még ami jön.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Testvérblog

2848500-resume-des-fleurs-a-fond-blanc-avec-de-nombreuses-feuilles.jpg

Blogajánló

abstract-plants.jpg

citrom.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Korlátlan ideg tartó előzetes - a tehetetlenség netovábbja

2013.11.11. 15:00 :: Bandi bá'

  Szándékosan vártam néhány napot azzal, hogy megírjam ezt a bejegyzést. Saját magamban is hagyni akartam ülepedni a dolgot, plusz kíváncsian vártam, hogy hol és milyen reakciók születnek majd arra nézve, miszerint "aki hétfőn a Parlamentben nemmel szavaz, az a gyilkosok pártjára áll."

  Rogán Antal átment aggódóba. Nem ez az első eset, de eddig talán a leglátványosabb. Fél attól, hogy november 22-én házi őrizetbe, tehát gyakorlatilag szabadlábra kerülhet az egyik ároktői gyilkos. Az okot meg lehet érteni, elvégre magam is azt vallom, hogy aki bűnös - ráadásul emberölésben - az ne üldögéljen odahaza, hanem lehetőleg a lakat kényelmetlenebbik oldaláról szemlélje a börtönéletet. Ez tehát abszolút érthető. A módszer azonban, ahogy a frakcióvezető azt tálalja, és hogy az előzetes korlátlan ideig kinyújtható legyen, nos, az már korántsem.

  Először is, félre azzal a nagyívű, önjelölt hordószónokokhoz is méltatlan kirohanással, hogy "aki hétfőn a Parlamentben nemmel szavaz, az a gyilkosok párjára áll." Már csak azért sem szerencsés ezt hangoztatnia, mert ha jól tudom, éppen a Fideszre sült rá a bélyeg a gyilkosok pártfogásáról. Van ugyanis egy bizonyos Szabó Ferenc, alias Szőke "Székházvédő" Feri, egy amolyan kigyúrt rohamosztagos a Fradi kemény magjából, akit a Lendvai utcában minden szívbaj nélkül ráeresztettek néhány ötven kilós, tüntetni merészelő tizenévesre, és aki nem mellesleg több rendbeli garázdaságért, kábítószer-kereskedelemért és persze nem utolsósorban gyilkosságért ültettek le hosszú évekre, majd szabadulását követően Kubatov Gábor beszervezte biztonsági őrnek (vagy, ha nem is személyesen ő, de a keze bőven benne volt), habár ilyen múlttal ez törvényellenes, de legalábbis aggasztó. Nem volt olyan régen, amikor ez a csontváz kibukott a szekrényből, de emlékeim szerint egyetlen kormánypárti tag, Rogán Antal pedig végképp nem ágált az ellen, hogy közönséges gyilkosok "szolgálják" a pártot legjobb tudásuk szerint... hogy az illető ezért már leülte-e a büntetését, szerintem teljesen mindegy.

rogan3.jpg

Értjük, mit akarsz, de a tálalási módja több, mint abszurd

  A másik ok, hogy a korlátlan ideig tartó előzetes letartóztatás elgondolása eleve nonszensz. Részben azt üzeni a rendőrségnek, hogy nem kell sietni a nyomozással, holott a sikeres felderítések száma így is vészesen alacsony. Mi lesz, ha még plusz ráérősbe is kapcsolhatnak? Másrészt a dolog jogilag sem elfogadható, és kicsit a diktatúrák idejét idézi, hiszen így gyakorlatilag bárki bármikor félreállítható lesz. Csak kell egy ürügy az előzetes letartóztatáshoz, és onnantól senkit nem érdekel, valóban bűnös-e az illető abban, amivel vádolják, a bírósági tárgyalás halogatásával akár évtizedekre is ki lehet vonni a forgalomból. Márpedig ez a módszer engem inkább emlékezetet a sztálini Szovjetunióra, mint egy XXI. századi európai jogállamra. Nem az előzetest kell korlátlan ideig hosszabbítani, mert ez nevetséges, és csupán a tehetetlenség érzetét kelti. Azt sugallja: tessék, sikeres bűnüldözésre, nyomozásra, jogszerű eljárásra teljesen alkalmatlanok vagyunk. Az ügy sajnos jól mutatja, hogy a bírósági igazgatás új rendszere csődöt mondott, már csak azért is, mert az ároktői banda tagjainak szökése a már most rendelkezésre álló eszközökkel (például nyomkövető) is elkerülhető lett volna. Ezek használatának elrendelésére kell sarkallni a bíróságokat, nem pedig erősen megkérdőjelezhető elgondolásokon agyalni.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mostmegmondjuk.blog.hu/api/trackback/id/tr185626779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása