Most megmondjuk

Véleménynyilvánító blog a hazai politikáról, közéletről, bulvárról - és még ami jön.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Testvérblog

2848500-resume-des-fleurs-a-fond-blanc-avec-de-nombreuses-feuilles.jpg

Blogajánló

abstract-plants.jpg

citrom.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Na, megjött...

2012.07.02. 12:00 :: Bandi bá'

 

  Ja nem, nem a pizzarendelés, bár azt is vártam. Olyan sokat késett, hogy már azt hittem, ki vagyok közösítve a társadalomból, de végül csak megérkezett a méltán híres nagy magyar okosság, a szilvapálinka, a málnaszörp, és a szandál-zokni kombó utáni újabb hungarikum, a Nemzeti Konzultáció kérdőíve, ami - gyanítom - egyszer, a távoli jövőben ott fog csücsülni a Nemzeti Múzeum egyik erre a célra létrehozott különtermében, mint az országmentő csodafegyver mementója. Miután kibontottam és megcsodálhattam rajta Orbán Viktor érettségi tablóképét, igyekeztem nem sokáig a kezemben tartani, nehogy maradandó károsodást okozzon.

  A legszembetűnőbb dolog (azon túl, hogy a hírek szerint várhatóan érdektelenségbe fullad az egész), hogy eltűnt belőle a korábban látható vonalkód, az ilyen alapon történő azonosítás tehát megszűnt. Ennek még akár örülni is lehetne, de azért ne hamarkodjuk ezt el, mivel van rajta helyette a bal felső sarokban egy csinos ábra, ami - mit ad isten - szintén egyedi. Tekintve, hogy a miniszterelnök kijelentette, hogy "aki úgy gondolja, hogy nem akarja kitölteni a kérdőívet, ha nem akar többé ilyet kapni, az majd nem válaszol", továbbra is azt kell gondoljuk - és az ábra alapján egy világos is - hogy bizony továbbra is működik az a bizonyos virtuális kiskosár, amibe a "hívek" adatai kerülnek; ha viszont eme kosárka létezik, akkor bizonyára van egy másodlagos adatgyűjtő is a "renitensek" részére, akik az istennek sem hajlandóak engedelmesen szélirányba pisilni ezekben a forradalmi időkben. Léteznie kell, mivel kizártnak tartom, hogy több millió címzettet majd egyenként ellenőriz le néhány alulfizetett kishivatalnok, amolyan "visszaküldte-nem küldte" mondókát dúdolgatva magukban.

  Ez mellesleg újból jogszabályt sért. Viszonylag friss hír Majtényi László beadványa, melyben felhívja a Nemzeti Adatvédelmi Hatóság figyelmét arra, hogy a polgárok személyes adatainak védelméről szóló törvényt a konzultáció gyakorlatilag semmibe veszi, és felrúgja az ide vonatkozó jogszabályokat. Ennek legszembetűnőbb példája, hogy olyanok is megkapták a kérdőívet (a múlt évben is), akik az Ügyfélkapun keresztül már korábban letiltották a személyes adataik kiszolgáltatásának lehetőségét, és erről írásos igazolást is kaptak. Kérdőív kipostázására egyébként is csak azután lett volna lehetőség, ha a népességnyilvántartó szerv levélben megkeresi az érintetteket - jelen esetben minden 18 év feletti állampolgárt - hogy a kérelmező (jelen esetben a miniszterelnök) kapcsolatba kíván vele lépni, és ehhez az állampolgár a hozzájárulását adja. Azaz a kormány törvényt sért, tudatosan, és újra. De vissza a kérdőívhez.

  16 kérdés nem sok. A duplája, sőt, a háromszorosa sem lenne az, tekintve, hogy van éppen elég probléma az országban, amit meg lehetne vitatni. Hogy akkor miért kellett olyanokat is belerakni, amelyek közül néhány - a hírek szerint - az augusztus 20-i határidőig már egyébként is el lesz döntve (vagy már el van), rejtély. Azaz nem rejtély, hiszen innentől egyértelmű, mégis mennyire számít azok véleménye, akik esetleg nem küldik az első lendülettel a borítékot az azt megillető helyre (szemetes kosár), hanem esetleg tényleg veszik a fáradtságot és válaszolnak. Csak az a szörnyű, hogy a kérdések - egy-kettő kivételével - magukban hordozzák az egyetlen, szerintük lehetséges választ, és ha nem arra voksolsz, akkor rossz, együttműködésre képtelen ember vagy. Arról már nem is beszélve, hogy itt szigorúan szakmai kérdésekről van szó, amihez az átlagemberek többsége maximum érzelmi alapon tud viszonyulni, ráadásul attól, hogy nem értek egyet az állítás (mert ezek bizony nem kérdések, állítások) első felével, abból nem következik egyenesen az, hogy a másikkal viszont igen.

  És egyébként is; kik azok a minden állítás elején ott szereplő "vannak?" A megnevezhetetlen többes szám harmadik személy, akikre lehet mutogatni, ha végképp befüstöl a NER? Nem volna gerincesebb úgy kezdeni, hogy a "kormányzat szerint?" Ezek után jövőre mi fog benne szerepelni, az "úgy hallottuk", az "azt beszélik", vagy netán "a barátaink szerint?" Persze világos, hiszen Viktor sem bolond, más sem hiányzik neki az országgal való játszadozás közben, mint hogy azzal rombolja a már amúgy is rendesen megtépázott renoméját, hogy azt kérdezze, "mit szóltok ti ahhoz, hogy mi (én) ezt szóljuk hozzá?"

  Nem, ez nem fordulhat elő. Ahhoz először is az kéne, hogy ne nézze le ilyen mélyen a választóit.

orbkonz.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mostmegmondjuk.blog.hu/api/trackback/id/tr774591019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása