Most megmondjuk

Véleménynyilvánító blog a hazai politikáról, közéletről, bulvárról - és még ami jön.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Testvérblog

2848500-resume-des-fleurs-a-fond-blanc-avec-de-nombreuses-feuilles.jpg

Blogajánló

abstract-plants.jpg

citrom.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Magyar megbízásra dícsérte az alaptörvényt Rupert Scholz?

2013.05.11. 10:50 :: Bandi bá'

 

  Akinek még volt bármi kétsége afelől, hogy ez a kormány - ha csak véletlenül is - de tesz időnként tisztességes lépéseket is, az fussa át ezt az írást.

  Mint azt a héten megtudhattuk, Rupert Scholz német jogász kifogástalannak minősítette a legutóbbi magyar alkotmánymódosítást – csakhogy elképzelhető, hogy a berlini magyar nagykövet megbízásából. Rupert Scholz, aki a CDU hajdani védelmi minisztere (és aki éppen Baden-Württemberg tartomány legnagyobb közpénz-botrányában blamálta magát), jogászként kifogástalannak minősítette azt a botrányos államosítási ügyletet, amelyet utóbb az Állami Számvevőszék, majd a bíróság is jogsértőnek ítélt. A müncheni magyar főkonzul természetesen tagadta, hogy Scholz szakvéleményét megrendelték volna, csakhogy a Stuttgarter Zeitung betekinthetett a bizalmasan kezelt tanulmányba, aminek elején világosan olvasható: „A szakvélemény a magyar állam megbízásából készült, amelyet a magyar nagykövet képviselt."

  A Magyarországgal szoros kapcsolatot ápoló, mintegy tízmilliós Baden-Württemberg tartományi parlamentje fontosnak tartotta, hogy külön vitában foglalkozzék a Magyarországon kialakult helyzettel. A vitában a Zöldek és a szociáldemokraták elég határozottan bírálták a demokrácia és az Uniós normák ismételt, részünkről történt súlyos megsértését. A most ellenzékben lévő CDU szónoka sem szólt Magyarország védelmében. Hangoztatta, hogy pártja is támogatja a szövetségi kormánynak, benne Guido Westerwelle külügyminiszternek a magyar kérdésben eddig folytatott politikáját, viszont tárgyilagos eljárást kérnek. Az európai értékközösséget, az alapjogokat határozottan meg kell védeni, de ne döntsenek a vitatott kérdésekben mindaddig, amíg a vizsgálódó európai intézmények nem alakították ki végleges álláspontjukat. A képviselő egyébként Rupert Scholz alkotmányjogászt idézte, aki szerint nincs semmi gond a magyar alkotmánymódosításokkal, sőt, az egyenesen példaértékű és jövőbe mutató.

  A Stuttgarter Zeitung pénteki beszámolója szerint Mydló Tamás müncheni magyar főkonzult - aki megfigyelőként jelen volt azon a bizonyos parlamenti vitán - megkérdezték, hogy Scholz szakvéleménye vajon nem magyar megbízásból készült-e? Mydló szerint nem, szerinte a német jogász azt saját kezdeményezéséből írta, mert rendkívüli módon vonzotta egy új alkotmány témája. A lap ezután azt is hozzáteszi: a 28 oldalas dolgozattal „a megbízók nagymértékben elégedettek lehettek. Scholz azt írta, hogy Orbán nem érdemli meg a bírálatot és a bizalmatlanságot, világos, hogy Magyarországon minden tekintetben példás a demokrácia és a jogállami rend”. Viszont a nyilvánosságra nem hozott írás harmadik oldalán az újság szerint napnál világosabban olvasható, hogy az a magyar államnak nagykövete által közvetített megbízása alapján készült.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mostmegmondjuk.blog.hu/api/trackback/id/tr925294821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása