Most megmondjuk

Véleménynyilvánító blog a hazai politikáról, közéletről, bulvárról - és még ami jön.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Testvérblog

2848500-resume-des-fleurs-a-fond-blanc-avec-de-nombreuses-feuilles.jpg

Blogajánló

abstract-plants.jpg

citrom.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Hamarosan eldől, hogy nem dől el semmi

2012.07.17. 09:30 :: Bandi bá'


  Már korábban írtam, hogy újra fellángolt az IMF körüli hírözön; a ma reggel leglényegesebb híre pedig az, hogy a küldöttséget alkotó hölgyek és urak ma érkeznek Budapestre, hogy megkezdjék a tárgyalásokat. Ők még persze nem tudják, de feleslegesen jönnek. Azaz nem teljesen feleslegesen, mert lesz majd pezsgős vacsi, városnézés, múltidéző séta, meg minden, amit a protokoll megkíván, ha nem lenne nyári szünet, talán még Fábry is meghívna egy-két tagot showderezni, hogy aztán hülyét csináljon belőlük, de hogy amiért valóban repülőre ültek, abból nem lesz semmi, az szinte fix. Ha fogadnom kéne, én most azt mondanám, hogy IMF megállapodás nem hogy most nyáron, de idén sem lesz. Persze hátha tévedek, de azt nem nagyon hiszem.

  Véletlenek nincsennek, ebben az ügyben pedig végképp nem beszélhetünk ilyesmiről, minden egy jól átgondolt stratégia szerint zajlik, bár gondolom, ezt sokan sejtik. Megállapodás - ahogy az előbb írtam - nem valószínű, hogy lesz.

  Amikor 2010-ben a Nemzetközi Valutaalap gyakorlatilag páros lábbal lett kirúgva az ajtón, az eredmény az lett, hogy 2011 nyarára már csak úgy sikerült megőrizni Magyarország piaci hitelképességét, hogy megszorító csomagok ("reform, reform!") sokaságát kellett az adófizetők nyakába varrni, de a kormányzati kommunikáció egyre csak azt harsogta, hogy ez így volt helyes. Ezután jött egy sajátos oda-vissza táncolgatás, durvább, mint Gyurcsány esőtánca, bár nem olyan látványos; a kormány mindig akkor lépett vissza korábbi álláspontjáról, és tekintgetett a megállapodás irányába, amikor már-már megrezgett a léc, aztán ha erősödött a forint, újra jött a gúnyos kommunikáció, és a Valutaalap szemen köpése. Nagyjából úgy, mint agresszív Pistike a homokozóban, aki mézesmázos hangon kéri a többiektől a kislapátot, és ha esélyt lát arra, hogy mindjárt ideadják, rögtön átmegy gúnyolódó kiskölyökbe. Ezzel nincs is semmi baj - mindnyájan voltunk gyerekek - de ilyen gondolkodásmóddal irányítani egy országot kicsit kemény.

blog-IMF-2012-megallapodas.jpg

  Most, hogy a dátum ismert, Orbán megint nyeregben érzi magát és üzenget. Kicsit gyermekded fogás ez, főleg, hogy még nem dőlt el semmi, hiába beszél óriási győzelemről, de mindnyájan tudjuk, valamivel fel kell tüzelni az egyre fogyatkozó Fidesz-tábort. Maga a tárgyalás is érdekes lesz, mivel Varga Mihálynak gyakorlatilag semmire nem lesz felhatalamzása, sem arra, hogy elfogadja a Valutaalap feltételeit, sem arra, hogy elutasítsa azokat. Matolcsy szerencsére nem lesz itt, ami külön öröm, de ennek is megvan a háttere. Orbán nagy stratéga, finom megsúghatta a jobbkezének, hogy ha áztatni akarja kicsit, akkor most menjen nyaralni, mert ha a delegáció meglátja őt a tárgyalásokon, az első géppel elhúz innen.

  Az egész dolog lényege az, hogy Orbán számára létkérdés a megállapodás meghiúsítása. A politikai karrierje szempontjából elengedhetetlen, hiszen azt már képtelenség lesz bármilyen kommunikációval is eladni a híveknek, hogy a bátor hadvezér végül csak lement kutyába, és engedelmes örömlányként aláfeküdt az IMF-nek. Igaz ugyan, hogy templomba sem az igazságért járnak az emberek, hanem hogy az atya hangját hallják, ezért Orbán mondhat bármit, úgyis tapsikolni fognak örömükben, de ez volna az a pont, amikor végképp lebukna a piedesztáról. Így aztán személyes karrierje és egója miatt szórakozik 10 millió ember sorsával, és egy országéval. Túléli, ha beledöglünk is, ez a lényeg.

  És hogy hogyan lesz tovább? Pofonegyszerű. Simor András jegybankelnök mandátuma jövő év márciusában lejár. Mindenki biztos lehet benne, hogy egy olyan, a Fideszhez végletekig lojális embert fognak ezután a székébe ültetni, aki műfogsorral is átharapná az IMF nyakát, ha a hadvezér arra kérné. Az MNB-ben pedig rengeteg pénz van, amit meg lehet, és meg kell szerezni, majd szépen fel lehet élni, illetve részben szétdobni a haverok közt, részben felhasználni a hatalom 2014 utáni megtartása érdekében.

 

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mostmegmondjuk.blog.hu/api/trackback/id/tr194657611

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.07.17. 11:51:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S=klogW 2012.07.17. 19:47:13

hány blogon akarja még elmondani ugyanaz a pár kitartott ballib álértelmiségi

ugyanazokat az indoktrinált hazugságait?

mennyivagymaradni 2012.07.18. 09:04:58

A jelenlegi kormány magasról tojik a fejünkre. Csak a hatalom és annak megtartására irányul minden cselekedetük.

Még a GDP növekedés, államadósság csökkentés erőltetett és hazug kommunikációja is csak arra irányul, hogy a szavazókat megvezesse.

IMF-el azért tárgyalnak, hogy ne bukjanak bele. MNB pénzét azért akarják, mert ezzel lehet húzni az időt és így marad esélyük hatalomban maradni.

A félelmetes az, hogy látják ők is, hogy a jövőt, a jövőnket élik fel (nyugdíjpénzek, mnb pénzek...), így saját bukásukat biztosítják be. Igaz egyre későbbi dátumra tolva.

Mit fognak tenni, mikor itt marad nekik egy üres ország? (se pénz, se fiatal munkavállalók)
A hatalmat akkor is meg akarják majd őrizni és már csak a politikai erő lesz az egyetlen fegyverük. Azt is be fogják vetni?

Szendike, a Kárpátok réme 2012.07.18. 12:24:14

@S=klogW:

És vajon hány blogon akarja még ugyanezt az egymondatos hülyeséget beírni néhány agymosott orbán-fan?
süti beállítások módosítása