Most megmondjuk

Véleménynyilvánító blog a hazai politikáról, közéletről, bulvárról - és még ami jön.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Testvérblog

2848500-resume-des-fleurs-a-fond-blanc-avec-de-nombreuses-feuilles.jpg

Blogajánló

abstract-plants.jpg

citrom.jpg

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Nem vagy Fideszes? Ne is gyere szavazni

2012.08.13. 16:30 :: Bandi bá'

  A Fidesz érdekein kívül semmi nem indokolja a választási regisztrációt. Ez persze nem új hír, rugóznak már rajta néhány hete az illetékesek. Amiről viszont eddig nem, vagy csak alig esett néhány szó, az nem más, mint hogy a választói feliratkozással gyakorlatilag ellehetetlenülnek azok az új politikai tömörülések és csoportok, amelyek ez után kívánnak majd létrejönni.

  Ez fajta regisztráció nem csupán az Alaptörvénybe ütközik, de ezen kívül még az Emberi Jogok Európai Egyezményét is sérti. Azt persze eddig is tudtuk, hogy ha valami a magyar alkotmányos renddel, netán az Alaptörvénnyel ellentétes, akkor majd szemrebbenés nélkül, visszamenőleg alkotnak rá egy törvényt, hiszen az Alaptörvény megkerülése és/vagy módosítása amúgy sem lehet gond a számukra. Az egyébként is az ő kis játékszerük, aminek az Operaházas rongyrázással kísért bevezetéséről talán még egy kapitaldiktatórikus dél-amerikai banánköztársaságban is meg szokás kérdezni a választókat, csak Bóvliországban nem, de arra azért kíváncsi vagyok, hogy a fentebb említett emberjogi egyezménnyel hogyan bánnak majd el? Bár ismerve géniuszaink ilyen-olyan nyilatkozatait, azért van róla némi sejtésem.

  Ha a regisztráció tulajdonképpen egyszerű, és a választás előtti utolsó napig - vagy akár a választás napján is - fel lehet majd rá iratkozni minden választókörzetben, akkor természetesen nincs semmi baj, hiszen ebben az esetben a választási jog gyakorlása tulajdonképpen semmiben sem sérül. Ám abban az esetben - és ez a valószínűbb - ha a feliratkozás körülményes, időigényes, és már hetekkel, vagy talán hónapokkal korábban véget ér a regisztrációs időszak, akkor bizony nehéz lesz kimagyarázni, hogy nem csak azért történt a dolog, hogy az egyik kezükkel kizárják a bizonytalan szavazókat, míg a másikkal serényen nógassák a saját szavazóbázisukat.

blog-urna.3.jpg

  (Egy kényelmetlen kérdés, amit eddig úgy tudom, még senki nem tett fel; ha a regisztrációs időszak lezárul teszem azt februárban, és az előzetes jegyzékek, kopogtatócédulák, valamint felmérések alapján jól látható, hogy hol lehet számítani igen aktív Fideszes részvételre, és hol kevésbé, akkor vajon mi fogja megakadályozni a kormánypártot abban, hogy egy gyors parlamenti szavazással átrajzolják a kérdéses választókörzetek térképét? Így begyűjthetnek szinte minden voksot, míg bizonyos területeket úgy alakítanak ki, hogy - mivel ott alacsony volt a regisztráció - érvénytelen, vagy legalábbis kis létszámú legyen a szavazás?)

  A lényeg tehát a közömbös, kiábrándult, és bizonytalan szavazók távol tartása az urnáktól, hiszen azt úgyis tudják, hogy a párt kemény magja az első hívó szóra síppal-dobbal vonul majd fel regisztrálni, vagy szavazni, de a másik oldal - nos, arra nekik semmi szükségük. Arról nem beszélve, hogy ezzel még a korábbinál is részletesebb nyilvántartási listát vezethetnek majd az érintettekről. Ahogy pedig azt már fentebb is írtam, ezzel nehéz helyzetbe kerülnek az esetleges újonnan létrejött pártok, hiszen minél kevesebben regisztrálnak majd, annál nehezebb lesz összegyűjteni a minimális ajánlásokat a jelöltállításhoz, hiszen kopogtatócédulát is csak az kap majd, aki regisztrált.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mostmegmondjuk.blog.hu/api/trackback/id/tr634709933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása