Most megmondjuk

Véleménynyilvánító blog a hazai politikáról, közéletről, bulvárról - és még ami jön.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Testvérblog

2848500-resume-des-fleurs-a-fond-blanc-avec-de-nombreuses-feuilles.jpg

Blogajánló

abstract-plants.jpg

citrom.jpg

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Unortodox pénztárgépizmus

2012.10.07. 17:00 :: Bandi bá'

  Hülyének lenni mindenkinek alapvető emberi joga, ez esetben viszont ne csodálkozzon azon, ha az ötleteire leginkább csak fejcsóválás és harsány röhögés a reakció. De miről is beszélek? Nos, nem egyébről, mint a legújabb, 2013-as megszorító költségvetési csomag egyik, talán legfigyelemreméltóbb pontjáról, nevezetesen arról, hogy a tervek szerint abból remélnek megközelítőleg 95 milliárd forintos áfabevételt, hogy jövőre minden pénztárgépbe (ez országosan úgy 400 ezer darab) olyan technikai eszközt építenek majd be, ami közvetlen, online kapcsolatban áll a NAV szerverével.

  Kíváncsi vagyok, ki ötletelte ki ezt a korszakalkotó hülyeséget?

  Mivel kormány csak most jött rá, hogy jókora lyuk tátong a költségvetésen (két év alatt ezt a "jaj, itt egy lyuk, menjünk rá!" féle szerencsétlenkedést már harmadszor játszák el, úgyhogy ez vagy szándékos, vagy tényleg gőzük sincs arról, mit jelent a gazdaság irányítása), hát összedobáltak néhány ötletet sebtében. Így került bele ez a pont is, gondolom jó szokás szerint megint semmit nem mérlegelve, számolgatva, felmérést végezve, csak úgy in medias res, valaki bedobta két kávé közt, aztán majd lesz belőle valami. Lehet persze, hogy valamelyik havernak van egy cége, ami ehhez szükséges kütyüket gyárt, és mivel dübörög a munkahelyvédelmi akcióterv, hát adni kell neki is munkát.

  Azt azonban tudni kell, hogy 400 ezer pénztárgépet real time üzemmódban bekapcsolni egy hálózatba korántsem egyszerű dolog. Ehhez olyan mértékű fejlesztésekre lesz szükség mind a szerver, mind pedig a kliens oldalon, nem beszélve az üzemeltetési költségekről, hogy ezek nagy valószínűséggel el fogják vinni az ebből származó bevételt, vagy legalábbis annak jelentős részét. A NAV fejlesztésekre szorul majd a számlálás és a napi szinten beölmő elképesztő adatmennyiség feldolgozása miatt, plusz mivel sok helyen az egyetlen távközlési alternatíva a mobilhálózat, nyilván így lesz célszerű megcsinálni, ebből következik, hogy a mobilszolgáltatóknak fejleszteniük kell majd, aminek a költségét aligha nyelik majd be, hanem szépen beszedik a fogyasztóktól.

  Ha pedig már itt tartunk, ki fogja ellenőrizni, hogy mindent beblokkolnak-e? Mert bizony igen gyakori, főleg a kiskereskedelemben, hogy a vevő egyszerűen kézbe fizet a jól ismert boltosnak - főleg egy-két tétel vásárlása esetén - miközben a pénztárgép csak csendben hallgat a pulton. Netán mindenhová beszrelnek majd egy webkamerát, és ha Józsi bácsinak nem ütik be a fél kiló kenyeret, már indul is a vámkommandó?

  Ez tehát az eszetlen kormányzás újabb nagy ötlete...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mostmegmondjuk.blog.hu/api/trackback/id/tr434824661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása